HR yrityksen menestyksen tukena

Tällä kertaa pohdiskelen viimeisessä blogitekstissäni HR:n vaikutusmahdollisuuksia henkilöstön ja organisaation menestykseen.

HR:n roolit

HR on mukana koko työntekijän työsuhteen elinkaaren ajan rekrytoinnista työsuhteen päättymiseen. HR:n rooli on siten olennainen ja laaja osa henkilöstön hyvinvointia ja kehitystä henkilöstön työhyvinvoinnista koulutukseen, viestintään ja palkitsemiseen. HR:n yhteistyö ei rajoitu ainoastaan työntekijöihin vaan sidosryhmiä on lukuisia; esim. yhteistyö työterveyspalveluiden ja rekrytointipalveluiden kanssa sekä viestintä johdon ja esimiesten kanssa kuuluvat olennaisina osina HR-työhön. Siten onnistunut HR-työ sisältää usean eri roolin hallitsemista:


Kuva 1. The new roles of today's Hr professional

Miten HR tukee paitsi henkilöstön, myös koko organisaation menestystä?

HR-asiantuntija joutuu tasapainottelemaan henkilöstön tavoitteiden ja halujen, sekä organisaation tavoitteiden välillä. Yrityksen johto tarvitsee tukea strategian toteuttamiseen ja liiketoiminnan muutostilanteiden hallintaan (Kauppalehti, Silvo 13.5.2014), siten liiketoiminnan ja -talouden ymmärtäminen ovat pohjana johdon auttamiseen ja esimiesten työn helpottamiseen.

HR:n tärkeimpänä agendana on henkilöstöstä huolehtiminen; tavoitteellinen ja työssään menestyvä henkilöstö on edellytys menestyvälle yritykselle ja mielestäni henkilöstö tulisikin nähdä voimavarana (ei vain kulueränä) joka viimekädessä edesauttaa yrityksen tuloksellisuutta ja kasvua. Henkilöstön hyvinvointiin kannattaa siis panostaa. Toiminnassaan henkilöstöhallinnon on luonnollisesti noudatettava henkilötietolakeja sekä tietojärjestelmien osalta huolehdittava turvallisuudesta. Uskoisin, että HR:n parhaat mahdollisuudet ja keinot vaikuttaa henkilöstön menestykseen ovat seuraavat:

  •  kouluttatumisen ja kehittymisen mahdollistaminen
  •  valmentava coaching
  •  työhyvinvoinnista ja -terveydestä huolehtiminen
  •  työntekijöiden motivoiminen palkitsemisella ja eduilla,
  • sekä avoimen viestinnän ylläpitäminen ja henkilöstön yhteisöllisuuden kasvattaminen.
HR on yrityksessä apuna määrittelemässä, mitä osaamista organisaation kannattaa hankkia ja miten työntekijät voivat paitsi hyödyntää osaamistaan, myös kasvattamaan potentiaaliaan huippuunsa (KPMG 2017). On kuitenkin muistettava, että puhuttaessa henkilöstön osaamisen kehittämisestä se pitää sisällään yhtä lailla myös johdon osaamisen kehittämistä. 

Kuten todettu, yrityksen menestyminen lähtee henkilöstön tahtotilasta ja valmiuksista menestyä, joita HR osaltaan tukee. Lisäksi HR tukee ensisijaisesti organisaatiota luomalla osaamisen hallinnan strategiat vastaamaan yrityksen strategiasuunnitelmia. Myös johdon tuki haastavissa tilanteissa sekä johtamiskulttuurin kehittäminen ovat mahdollisuuksia auttaa organisaatiota menestymään. HR auttaa myös yritystä kohtaamaan ja läpiviemään muutokset, ja tarttumaan kaikkiin mahdollisiin ongelmakohtiin pyrkien selvittämään tilanteet ja päätymäään ratkaisuun jossa kaikki voittavat.

Viimeisen blogikirjoituksen myötä kiitän antoisasta kurssista ja ryhmäläisten kommenteista!

Lähteet:

Kauppalehti, Silvo 13.5.2014. HR, näin lunastat paikkasi johdon kumppanina. Luettavissa: https://blog.kauppalehti.fi/muutoksen-ammattilaiset/hr-nain-lunastat-paikkasi-johdon-kumppanina, luettu 5.3.2020

KPMG 2017. HR auttaa organisaatiota menestymään. Luettavissa: https://home.kpmg/fi/fi/home/Pinnalla/2017/10/hr-auttaa-organisaatioita-menestymaeaen.html, luettu 5.3.2020

Kuva 1. Luettavissa: https://www.thebalancecareers.com/the-new-roles-of-the-human-resources-professional-1918352, luettu 5.3.2020

Kommentit

  1. Moikka Sanna,
    Aloitit hyvin, että HR on mukana työntekijän työsuhteen alkumetreistä sinne viimeisiin hetkiin saakka. Joskus on myös niin, että nämä alku- ja päätepisteet ovat ainoa työntekijän henkilökontakti HR:n. Itse olen pohtinut, että ehkä myös HR kaipaisi hieman (juuri sopivasti) läpinäkyvyyttä toimintaansa.

    VastaaPoista
  2. Hei Sanna!
    Hyvin jäsennelty ja mielenkiintoinen kirjoitus! Tuot hyvin esille HR:n moninaisen tehtäväkirjon. Juuri tasapainottelu henkilöstön ja koko organisaation tavoitteiden ja halujen välillä voi olla melkoinen haaste. Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, läpinäkyvyys voisi edesauttaa tavoitteiden ymmärtämistä henkilöstön ja organisaation näkökulmista.
    Terkuin Henna Suominen

    VastaaPoista
  3. Olen samaa mieltä listastasi, että henkilöstön hyvinvointiin ja menestykseen vaikuttaa moni asia. Mielestäni nämä kaksi ovat listastasi tärkeimpiä 1.kouluttatumisen ja kehittymisen mahdollistaminen 2.työhyvinvoinnista ja -terveydestä huolehtiminen, muita vähättelemättä! Todella kiva kirjoitus, selkeä ja mielenkiintoinen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti